Kennisdatabank rond lekdichtheidsproblematiek van koelinstallaties

http://www.kennisdatabankkoelinstallaties.be


Situering

Ondanks specifieke Europese en Vlaamse uitbatingsvoorwaarden voor koeltoepassingen, verplichte certificering van koeltechnici en koeltechnische bedrijven, gerichte inspectiecampagnes en sensibilisering, blijkt dat lekkage van F-gassen uit koeltoepassingen vaak aan de hoge kant ligt en vermeden kan worden mits toepassen van de nodige voorzorgsmaatregelen en mits voldoende aandacht en kennis van lekkage-oorzaken aan koelinstallaties.

Daarnaast stelt de noodzakelijke overschakeling naar milieuvriendelijke alternatieve koelmiddelen de betrokken sectoren (zowel koeltechnici, koeltechnische bedrijven als exploitanten van koelinstallaties) voor tal van nieuwe uitdagingen. Een doelgerichte en vlotte kennisverspreiding en communicatie omtrent lekdichtheidsproblematiek en alternatieve koelmiddelen is daarom noodzakelijk.

Daarom werd deze kennisdatabank rond lekdichtheidproblematiek van koelinstallaties ontwikkeld. Daar waar nuttig wordt er in de kennisdatabank verwezen naar een gratis leerplatform rond alternatieve koelmiddelen “REAL Alternatives Europe”.


Doel

De informatie in deze kennisdatabank zal je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden in het beheren van koelmiddelen en in het voorkomen van lekken. Dit kennisplatform zal je helpen om niet enkel de wettelijke verplichtingen rond de uitbating van koelinstallaties te begrijpen maar ook de nadelige milieu- en financiële impact van lekkage te kunnen inschatten. Tijdens het doorlopen van de modules zal je leren proactief op te treden om lekkage bij koeling-, airconditioning- en warmtepompsystemen (RAC-systemen) te voorkomen.


Toegang

Inloggen kan eenvoudig door aan de linkerkant je gebruiksersnaam en wachtwoord in te voeren.
Indien je nog geen login hebt dan kan je deze volledig gratis verkrijgen door je te registreren (een geldig e-mailadres is vereist).
Hulp nodig? Bekijk het instructiefilmpje om te registreren.


Oorsprong

Deze kennisdatabank werd gerealiseerd door de expertisecel Energy van UC Leuven-Limburg, in opdracht van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. De inhoud van de kennisdatabank is gebaseerd op het REAL Skills Europe-project. Deze inhouden werden uitgebreid en grondig geüpdatet, en zijn volledig in lijn met de VLAREM-wetgeving en EU-verordening 517/2014. Met dank aan de leden van de stuurgroep.